23-12-2005 Eerste genmaïs voor humane consumptie in aantocht
Tot nu toe zijn alleen genmaïssoorten toegelaten voor verwerking in diervoeder. Maar daar komt wellicht verandering in. De EU-ministers bereikten deze week geen akkoord over de toelating van de genetisch gemodificeerde maïssoort GM 1507 van Pioneer voor menselijke consumptie. Dat betekent dat de beslissing wordt overgelaten aan de Europese Commissie en die heeft tot dusver steeds ingestemd met toelating.
02-12-2005 Bank komt met eerlijke euro's
De Nederlandse Bank gaat de komende twee jaar bij wijze van proef eurobiljetten drukken die zijn gemaakt van eerlijke katooen. Dat is het gevolg van een weddenschap die minister Zalm eerder dit jaar aanging met de jongeren afdeling van de CNV. De jongerenorganisatie CVN heeft in juli 2005 een weddenschap afgesloten met minister Zalm. Als zij dit jaar tienduizend handtekeningen weten te verzamelen, zal Zalm er voor zorgen dat de eurobiljetten die wij in Nedeland gebruiken voortaan van eerlijk katoen zullen worden gemaakt. Nu worden de biljetten gemaakt van genetisch gemanipuleerd katoen uit de USA, dat zwaar wordt gesubsidieerd .meer info zie aktie de Euro stinkt>>,
23-11-2005 Voerindustrie wil eind aan sojaconflict
De Europese veevoerproducenten roepen Argentinië en biotechnologiebedrijf Monsanto op hun conflict over transgene soja bij te leggen. Het conflict draait om het gebruik en het vermeerderen van Roundup Ready-soja door Argentijnse boeren, zonder Monsanto daarvoor te betalen. Nu Monsanto de Argentijnse regering niet overstag krijgt, is het Amerikaanse bedrijf rechtszaken in Europa begonnen.
23-11-2005 Muizen allergisch voor genetisch gemanipuleerde doperwt
Een project waarbij genetisch gemanipuleerde doperwten worden ontwikkeld die resistent zijn tegen de erwtenkever, is stopgezet nadat bij een test op muizen bleek dat deze er schade van ondervinden..
IN A blow to Australia's genetically modified food industry, peas grown and stored in South Australia have caused lung inflammation when tested on mice.The alarming finding means the 12 tonnes of field peas, double-bagged in plastic and sealed in plastic containers, must be burned or buried under supervision from the Office of the Gene Technology Regulator. The peas were produced by the CSIRO near Naracoorte but have not been grown there since 2002. Scientists had introduced a gene from> beans to make the peas resistant to weevils, which can cause yield losses of up to 30 per cent. The CSIRO has revealed the study was stopped after mild inflammation of lung tissue was observed in mice fed on the peas.
21-11-2005 Verkorte procedure voor veldproeven met transgeen gewas.
Veldproeven met transgene gewassen kunnen in sommige gevallen sneller plaatsvinden als het aan staatssecretaris Pieter van Geel (Vrom) ligt.
november 2005 Soja-syndroom komt dichter bij huis
Over sojateelt in Brazilié.
17-10-2005 BASF wil veldproef met transgene phytophtoraresistente aardappel
Het Duitse BASF heeft in Nederland een vergunning aangevraagd voor een veldproef met phytophtora-resistente aardappelen in in de gemeente Borger-Odoorn en Lingewaard. Het is de eerste veldproef in Europa met transgene aardappelen met resistentie voor deze schadelijke schimmelinfectie..
Bron: Nieuwsbrief Consument, Biotechnologie en Life Sciences, 03/11/05
14-10-2005 Gen-Koolzaad van Monsanto mag in diervoer
De Europese Commissie heeft besloten dat Monsanto zijn genetisch gemodificeerde koolzaadvariant GT73 mag invoeren in de Europese Unie. De toelating is tien jaar geldig, maar geldt alleen voor de toepassing in diervoeders..
Bron: Voeding Nu nr. 10
04-10-2005 Actie bij schip met 'foute soja' in Amsterdamse haven
Nederlandse bio-industrie veroorzaakt ontbossing Amazone. Uit onderzoek in opdracht van Milieudefensie en ontwikkelingsorganisatie Cordaid blijkt dat Nederland op grote schaal braziliaanse soja importeert uit gebieden waar sprake is van slavernij, illegale landonteigening en kap van tropische bossen. De organisaties voeren op dit moment actie bij de Nordmoritz in de haven van Amsterdam. Het schip is afgemeerd met een bulktransport 'foute soja' voor importeur Cargill. De snelgroeiende sojateelt is momenteel de belangrijkste oorzaak van ontbossing in het Amazonegebied. Het overgrote deel van de importen van Nederlandse soja verdwijnt in veevoer voor
varkens en vleeskuikens in de bio-industrie. Bron: Milieudefensie
28-10-2005 EU verlengt verbod Bt10-maïs met 3 maanden.
In januari komt het verbod opnieuw aan de orde. Bt10-maïs is in de Europese Unie niet toegelaten omdat de variant een resistentie-gen tegen antibioticum bevat. Een andere maïsvariant van Syngenta, Bt11, heeft dit gen niet en is wel toegelaten.
11-10-2005 Gemanipuleerde Soja bedreigt Roemenie
Illegale gemanipuleerde soja bedreigt de economie, het milieu en de boeren van Roemenië. Een voormalige manager van gentechproducent Monsanto waarschuwt voor de gevolgen van verspreiding van genetisch gemanipuleerde gewassen.
Zie verder het artikel van Greenpeace
10-10-2005 Genetisch gemanipuleerde soja verhoogt geboortesterfte bij ratten
Aldus een russisch onderzoek
05-10-2005 Regio's mogen geen gentech gewassen weren
Regio's mogen niet zelf genetisch aangepaste gewassen weren. Dat heeft het Europese Hof van Justitie vandaag uitgesproken in een zaak tegen de regio Opper-Oostenrijk. De zaak was aangespannen door de Europese Commissie. De commissie vindt dat er geen bewijs is dat gewassen en voeding riskanter zijn als ze genetisch aangepast zijn.
Opper-Oostenrijk had een verbod uitgevaardigd die gentech teelt verbiedt. De regio is een van de 164 regio's en 4.500 gemeenten in de Europese Unie die zichzelf vrij hebben verklaard van genetisch gemodificeerde organismen (gmo's).
De regio's waren hiertoe opgeroepen door Milieudefensie en de koepelorganisatie Friends of the Earth in Brussel. De Europese milieuorganisatie reageert teleurgesteld. Het vraagt nu om een nieuwe Europese wet die regio's toestaat om zichzelf gmo-vrij te verklaren.
bron ANP
|